Olimpos Çamlık Pansiyon Yaz Aylarında Artan Besin Zehirlenmelerine Dikkat!
Yaz Aylarında Artan Besin Zehirlenmelerine Dikkat!
Yaz Aylarında Artan Besin Zehirlenmelerine Dikkat!

Bulantınız mı var? Mide kramplarınız çekilmez bir hal mi aldı? Halsizlikten, ateşten ayağa kalkamıyor musunuz? Öyleyse en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızı öneririm, artan yaz sıcaklarında gıda zehirlenmesine maruz kalmış olabilirsiniz.

Gıda zehirlenmeleri genellikle önemsiz gibi gözükse de yaz aylarında artan sıcaklarla beraber kişilerde özelliklede çocuklarda ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ishalle beraber seyrettiğinde insan sağlığı için oldukça tehlike arz edebiliyor. Bakteri, virüs ve parazitlerin sebep olduğu gıda zehirlenmeleri bulundukları ortamdaki üreme sayısına bağlı olarak da şiddetini arttırabiliyor.


Hijyen kuralları ve besinlerin saklama ve pişirilme koşulları, zehirlenmelerin önlenmesinde dikkat edilmesi gereken önemli hususlardandır!


Sıcaklığın artmasıyla toplu yemeklerin, düğünlerin, toplantıların sayısında da artışların gözlendiği yaz ayları, HİJYEN kurallarının da ne yazık ki geri plana atıldığı dönemlerden biri. Kişisel bakım ve temizliğin öneminin yanı sıra besinlerin hazırlanıp, saklanıldığı ortamlarında uygun koşullarda olması gerekir ve hem kişisel hem de özellikle toplu zehirlenmeleri önlemek için HİJYEN kurallarının daha da dikkate alınması önemlidir. Ayrıca toplu yemeklerle beraber toplu kesimlerinde arttığı bu zamanda hayvansal gıdaları saklarken ve de tüketirken çok dikkatli olmalıyız. Protein içeriği ve bozulma riski yüksek olan besin gruplarından et, süt, yumurta, balık türevlerini açıkta bekletmemeye, pişirme yöntemlerine uygun teknikte pişirilmesine ve de pişirildikten sonrada hemen tüketmeye özen göstermeliyiz.


Kendimizi Koruyalım


  • Aldığımız hazır besinlere, özelliklede konserve ürünlerine, son kullanma tarihlerine dikkat ederek almaya,

  • Besinlerin hazırlanıp tüketilme aşamasına kadar olan süreçte uygun pişirme ve saklama koşullarının sağlanmasına,

  • Kişisel bakımımıza özen göstermeye örneğin tuvaletlerden sonra ve sık sık ellerin yıkanması gibi,

  • Meyve ve sebzelerin tüketilmeden önce iyice yıkanmasına,

  • Evlerimizde kullandığımız soğutucuların uygun sıcaklıkta olup olmadığına,

  • Öğünlerini dışarıda tüketecek kişilerin güvenilir yerleri tercih etmesine,

  • Uzun süreli dışarda beklemiş gıdaları tüketmemeye,

  • Açıkta, sokakta, pazarda satılan ürünler yerine ambalajlanmış ürünleri tercih etmeye,

  • Günlük kullandığımız suların temizliğine olduğu kadar serinlemek için kullanılan havuz sularının yutulmamasına, dikkat edildiği takdirde kendimizi bu yaz sıcaklarında keyfimizi ve sağlımızı kaçıracak gıda zehirlenmelerinden oldukça uzak tutmuş oluruz.